Nepál
Delikátní káva z Nepálu
rustikálně divoká hořkost s pikantní kořenitou kyselinkou
Kávové plantáže jsou v Nepálu stále novým dobrodružstvím. V roce 1938 poustevník Hira Giri přinesl z Barmy semínka kávy a poprvé zasadil v Aapchauru v okrese Gulmi v Nepálu. Plodina zůstala nepovšimnuta jako kuriozní plodina až do sedmdesátých let a až po roce 1976 našeho letopočtu byla káva kategorizována jako hlavní potenciální tržní plodina.
Kvůli teplotám pod bodem mrazu v himálajském pásu káva zraje pomaleji, což má za následek, že kávovníky vytahují více živin z bohaté himálajské úrodné půdy a dále zvyšuje kvalitu zrnkové kávy, výraznější tvrdost zrnek, lepší chuť. Naše káva pochází ze zrnek pěstitele kávy z oblasti Nuwakot, farma T. K. Alipur. Na farmě se snaží vytvářet vysoce kvalitní, ekologicky pěstovanou a ekologicky udržitelnou zelenou kávu, obvykle zpracovanou polopranou metodou variet Typica, Pacamara a Bourbon. Nejlepší třešinky jsou jednotlivě sbírány ručně, oddělují a vyřazují se nezralé a přezrálé. Rotace vychystávání probíhá každých osm až deset dní a vybírají se pouze nejzralejší plody. V poslední fázi před balením do žoků je nutné ještě zajistit třídění na ta nejkvalitnější zrna očima a rukama. Ruční třídění provádějí lidé na plantážích, většinou manželky zemědělců z farmy a dotváří tak s nasazením plné koncentrace finální tečku pro nejlepší požitek z nepálské kávy.
A teď už jen objednejte zrnka a brzy si vychutnáte výjimečný chuťový zážitek :-) .
Click here to edit...