"mužná káva"
Liberica - "mužná káva" také zvaná Barako
Píše se rok 1872 a sir Hooker při cestě po Libérii zjistil, že místní kávovníky se liší od ostatních tvarem a velikostí plodů a chuť připravené kávy je velice zajímavá. Začal vysazovat rostlinky z divoce rostoucích kávovníků na "Zlatém pobřeží". Postupně došlo k rozšíření produkce a kultivace nejen po Libérii ,ale díky dalším podnikavým lidem s posvěcením guvernéra i na okolní státy a produkce Liberiky pomalu stoupala až do poloviny 20. století. Z původní odrůdy se vyvinula excelsa, jemnější, méně výrazné chuti, avšak je dodnes v oblibě mezi pěstiteli pro větší výnos, jednodušší zpracování a menší hořkost chuti. Po krátké neúrodě a neklidné politické situaci v africe se rostlinky původní liberiky začali pěstovat ve větší míře na filipínách, malajsii, indonésii a seychelách, kde již byla liberika zkušebně pěstována při rozvoji po západním pobřeží afriky. Produkce v indonésii a okolí však neměla stejnou kvalitu. Jiné podnebí a mikroklima má za následek odlišné dozrávání s jinou chuťovou stopou. Zrnka jsou sice větší, ale v chuti prázdnější, oproti sběru z původních kávovníků ze západního pobřeží afriky. Filipínská verze liberiky se často nazývá pro její intenzitu Barako - mužná káva.
Po
zotavení země z občanských válek, dochází k pomalému nabíhání produkce. Z dřívější 5% produkce zbylo jen 1%. Nahradila ji
rozrůstající se produkce arabiky z Brazílie. Avšak nyní se
zjistilo, že opuštěné kávové plantáže v Libérii i bez
přispění člověka dávají dobrý a kvalitní výnos. Liberika
může opět nabídnout rozmanitost své chuti a vůně. I přes
problémy s logistikou, nedostatečnou infrastrukturou a celkově
zanedbanou krajinou, kde většinu pracovních sil odčerpávají
producenti kakaa a kaučukovníků, vznikají malé farmy a družstva
s dobrou motivací k pěstování zrn v organické kvalitě s
jedinečnou chutí.
Zařaďte se i vy mezi pijáky kávy originální Liberiky. Přivoňte a ucítíte příjemnou, exotickou vůni, usrkněte doušek silné kávy a přijde euforie, člověk hned zapomene za životní kotrmelce, se šálkem Liberiky je to přeci tak snadné...